HTML

Politikai kampány blog

A blog szerzője Varga Áron (1985) politológus. Korábban több hazai intézet politikai elemzője, majd vezető tanácsadója, a Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója.

A blog a facebookon

Friss topikok

  • Csavarjagin: Remélem, jól aludtál az akolban, a szállongó szarillat közepette. Én kiválóan. Mint mondtam, EZ a ... (2014.04.06. 08:28) Mire számíthatunk?
  • ♔batyu♔: Érdekes, hogy a demokratáknak miért nem tetszenek a civilek. Máskor (Milla) pedig úgy odavannak ér... (2014.03.24. 14:07) SMS: Profi kampány a Fidesz ellen - vagy a Fideszért?
  • Rémbódess: Ok, akkor nézzük eme prudens gazdaságpolitika gyakorlati megvalósulását: Találnak egy rakat pénzt... (2014.03.19. 13:35) Miért nincs a Fidesznek programja?
  • Republic Forever!: @űrszelvény: "És vajon jobb lesz-e neki, ha azért nincs földje, mert nem tudott versenyben maradni... (2014.03.14. 13:44) MSZP-s kampányvideók: Egy év csúszással
  • states1: Maradjunk annyiban, hogy a 31 már csak 18, és még az sem biztos. A tények tehát ne zavarják a szer... (2014.03.09. 06:52) Honnan az ördögből?

Címkék

2013 (1) 2014 (18) amerika (1) arnóth (1) atomerőmű (1) belváros (1) bernadett (1) big (1) blikk (1) bohóc (1) botrány (1) bruck (1) bulvár (1) cöf (2) compass (1) csalás (1) demokratikus koalíció (1) dk (1) e-mail (1) együtt (3) ellenzék (1) elnökválasztás (1) előny (1) eredmény (1) facebook (2) fiatalok (1) fidesz (10) film (1) fkgp (1) földpályázatok (1) gábor (1) gallup (1) google (1) greenpeace (1) hamisítás (1) hátrány (1) hiba (1) hír tv (1) interjú (1) ipsos (1) jelöltek (1) jobban (1) jobbik (5) k-monitor (1) kampány (20) kampányfilm (1) kampányfinanszírozás (4) képviselők (1) kerék-bárczy (1) kétharmad (2) kijev (1) kiszervezés (1) kormány (1) korrupció (2) köteles beszéd (2) kövér (1) közvélemény (1) kreatív (1) kutatás (1) levelezés (1) liberálisok (3) lmp (1) mária (1) média (2) medián (1) megélhetés (1) mesterházy (2) money (1) monok (1) mráz (1) mszp (5) népszavazás (1) népszerűség (1) név (1) nézőpont (1) ogli g (1) olimpia (1) orbán (1) oroszország (1) országgyűlési (1) összefogás (3) összefoglaló (1) paks (2) parlament (2) párt (1) pártok (1) pártválasztó (1) péter (1) plakátok (1) pm (2) politika (2) program (2) putyin (1) reklám (2) rogán (1) sajtó (2) schmuck (1) seres (1) sms (1) szabályosság (1) szavazás (1) széll (1) szélsőjobb (2) szepessy (1) szlogen (1) szlogenek (1) szociáldemokraták (1) szocsi (1) tagok (1) tárki (1) teljesít (1) tisztaság (1) trafikmutyi (1) ukrajna (1) usa (1) választás (10) választási (1) választási rendszer (1) vicc (1) videó (2) video (1) voksmonitor (1) zsolt (1) Címkefelhő

Honnan az ördögből?

2014.03.05. 15:09 :: Varga Áron

31 párt állíthat országos listát az ajánlásokból, ha mindnek sikerül 27 egyéni választókörzetben jelöltet állítania. Még ha ez utóbbi kétséges is, az már biztos, hogy a szavazólapunk hosszabb lesz, mint a kínai nagy fal összenyomva, az ellenzéki pártok pedig nemcsak a számukra rossz sorrend (ez vakszerencse, illetve szerencsétlenség), hanem a különböző kamupártok miatt is szavazatokat fognak veszteni. 

Nem hallott még a Határon Túli Magyarok Pártjáról? Ismeretlen az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártja? Fogalma sincs, mi a Rend, Szabadság, Jólét Párt? Nincs egyedül: ha ön politológus lenne, akkor sem lenne másképp. Sokan és sokféleképpen akadtak már ki azon, hogy az új választási törvény kifejezetten kedvez a valós támogatottsággal nem rendelkező kamupártoknak. Nekik ugyanis 16 ezer aláírást kellett összeszedniük úgy, hogy egy választó bármennyi pártnak aláírhat. Ha emellett sikerül 27 egyéni választókörzetben is jelöltet állítaniuk, százmillió forintokat költhetnek el lényegében ellenőrizetlenül, közpénzből. A mi pénzünkből. 

lopás.jpgKépzeljük el ugyanis, hogy mi vagyunk a mighty Állami Számevőszék, amelynek feladata a pártok gazdálkodásának ellenőrzése. Látjuk, hogy a kiváló "Magyar Gazdaság Párt" (tényleg van ilyen) meglehetősen sokat költött a kampányban, rá is kérdezünk, mi került ennyibe. Ők azt állítják, hogy 25 millió forintot költöttek kreatívokra, 10 milliót szórólapokra, 30 milliót aktivistákra és 80 milliót médiavásárlásra. Utóbbi költést még csak-csak ellenőrizni tudjuk - a médiumoknak listaáron kell adniuk a felületet - előbbi hármat azonban nem. Hogyan ítéljük meg, ért-e az a néhány grafittal rajzolt szörnyűség, amit kamupártunk kreatívnak csúfol, 25 millát? Hogyan tudjuk bizonyítani, hogy a grafikus cég nem 500 ezer forintért csinálta, hogy aztán felezzék a fennmaradó 24,5 milliót? Lényegében sehogy. Úgyhogy most szépen kidob az állam az ablakon összesen néhány milliárd, esetleg tízmilliárd forintot kamupártokra a mi pénzünkből, ezúton is köszönjük neki. Hozhatnék néhány populista példát arra, hogy mire kéne inkább (lélegeztetőgép) ezt a pénzt költeni Seres Máriák zsebének tömködése helyett, de ezt most kihagynám.

Foglalkozzunk inkább a további veszélyekkel, már ami a választások tisztaságát illeti. A szavazók kapnak majd egy maximum 31, de nem sokkal kevesebb pártból álló listát, hogy ezen ikszeljék be a nekik tetsző pártot. Lesz köztük például olyan, hogy "Együtt 2014 Párt", és aki azt hiszi, hogy ezzel Bajnai Gordonra szavaz, az már oda is adta voksát - Schmuck Andornak. Ezt a pártot ugyanis ő jegyezte be, még Bajaniék előtt, akikre most a rövid nevű "Magyar Szocialista Párt, Együtt - A Korszakváltók Pártja, Demokratikus Koalíció, Pártbeszéd Magyarországért Párt, Magyar Liberális Párt" néven tud szavazni, már aki akar. De lesz például Összefogás Párt is, amit a korábbi monoki polgármester, Szepessy Zsolt jegyzett be még az "ellenzéki" Összefogás előtt. Akit tehát megkeverne, hogy a Mesterházy-Bajnai tengely ezzel a címszóval kampányol, szintén adhat egy-két elveszett voksot Szepessyéknek. Ráadásul a törpepártokra leadott szavazat valójában igen könnyen vándorol a Fideszhez - illetve a választókörzet győzteséhez -, még akkor is, ha a szavazópolgár célja épp, hogy nem a kormánypárt támogatása volt. Hogy miért van ez így, az itt van érthetően elmagyarázva.

Másképpen fogalmazva: a Fidesz nagyon jól jár azzal, hogy egy nagyon hosszú, az ellenzéki voksokat vélhetően nemcsak félreértésből megosztó szavazólappal szembesülnek majd a választók április 6-án. És itt lehet feltenni azt a kérdést, hogy mégis honnan az ördögből sikerült ennek a sok, soha nem létezett pártnak összeszednie a kellő mennyiségű aláírást, amikor mondjuk a számomra egyáltalán nem szimpatikus, de kétségkívül nagyobb ismertséggel rendelkező 4K!-nak ez nem jött össze? Nem lennék meglepve, ha hasonló ajánlás-biznisz zajlott volna, mint a kopogtatócédulás rendszer idején, csak most nagyobb tételben. Ezt pedig választási csalásnak hívják, ami persze minden szavazásnál jelen volt kisebb-nagyobb mértékben, de ennyire általánossá aligha vált a rendszerváltás óta. 

A kormánypárt érdekei szerint megszabott választókörzetek, a kampány korlátozása, az állami szervek a Fidesznek kedvező működése a kampányban, a kamupártok bőkezű támogatása, az álcivil szervezetek ellenőrizetlen pénzköltése abszolút megalapozzák azt a gyanút, hogy 2014 áprilisában nem lesz tiszta választás Magyarországon. Ami azért is furcsa, mert a közvélemény-kutatások alapján a Fidesz fölényesen vezet, elvben nem lenne szüksége ilyen eszközök alkalmazására. Persze lehet, hogy biztosra mennek, és tudjuk: az sem mindegy, hogy feles vagy kétharmados többséggel jut egy párt hatalomra. Mert kétharmad nélkül például nem lehet majd variálni a 2018-as választási szabályokon...

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, lájkold a Politikai kampányt a Facebookon!

71 komment · 1 trackback

Címkék: kampány választás csalás 2014 tisztaság szabályosság

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaikampany2014.blog.hu/api/trackback/id/tr675844540

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.06. 13:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2014.03.06. 04:35:52

Ezt a dolgot nem kell túldimenzionálni.

Az új választási törvény korlátlan számú ajánlást enged. Így egy kis párt odamehet Marinénihez, hogy csókolom, mi itt újak vagyunk, fiatalok vagyunk, nem kérünk mást, csak egy aláírást, hogy starthoz állhassunk, akkor jó eséllyel alá fogják írni.

A dolog egyszerű. Egy országos listát állító pártnak kb 16 000 000 ajánlóra van szüksége. Ha egy aktivistának aláírásonként 500 Ft-ot fizetnek, akkor az 8 milliós kiadás.

Csakhogy a választásokra képviselőjelöltenként 1 millió Ft jár, és az országos listát választani tudó pártok pedig további legalább 140 millió Ft-ot kapnak. Az egyéni képviselői támogatás szigorú számadású, és ha nincs 1% támogatás, akkor vissza kell fizetni, a pártnak adott támogatáshoz azonban nincsenek ilyen feltételek.

Magyarul 8 millió Ft ráfordítással lehet 140 millió Ft-os bevételhez jutni, aminek elköltését elegendő utólagosan éves bevallással igazolni. (valaki betesz egy 100 millás számlát nyomdaköltségről, aztán annyi)

A dolog összesen ennyiről szól.

magyar ember teli szájjal 2014.03.06. 05:44:31

Az együttösszefogásakármi egy töketlen, balfasz csapat, hiteltelenek, szarok. Ezért buknak meg. A többi csak duma. És akkor is keserű lenne a jövőnk, ha nyernének.

bkkzol 2014.03.06. 05:46:25

Bejegyeztek a "ketfarku kutya" partot? Vagy megrettentek, hogy kuti az LMP-t meg a hasonlo kvalitasu tarsasgokat.

bkkzol 2014.03.06. 05:47:01

Bejegyeztek a "ketfarku kutya" partot? Vagy megrettentek, hogy kuti az LMP-t meg a hasonlo kvalitasu tarsasgokat.

Vizilabda 2014.03.06. 05:47:42

Orbán bukni fogsz és egy büdös senki leszel.

Psyman 2014.03.06. 06:16:13

Lehet, hogy csak én hagytam ki valamit, de sok párt indulása miért is vetítené előre, hogy meg vannak cinkelve a választások? Szerintem éppen azt jelenti, hogy működik a demokrácia.
Én a magam részéről egyébként szeretem az új jelöltállítós rendszert. Alá is írtam vagy 5 kisebb párt ívét, a két nagy tömörülését viszont nem. Szerintem nem az a demokrácia, ha a Fidesz és az MSZP felváltva viszik ugyanarra az országot.

Psyman 2014.03.06. 06:17:43

@Vizilabda: Elbájol, amikor felfedezem, hogy a magyar átlagpolgárnál milyen alacsonyan áll az a bizonyos színvonal. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok Fidesz-szavazó, csinovnyik, pártkatona, vagy más egyéb, amit ilyenkor ki szoktak találni :)

kézműves étcsokimikulás 2014.03.06. 06:40:33

@Psyman: a valaszatasi csalas csak az ebben gyakorlott,ballibbant brigadok szeme elott jelenik meg,mint fenyegetes,mert ok annyira demokratak es nyitottak,hogy nem birjak nezni a "tobbletkinalatot" a palettan...nem ehhez vannak szokva...
nekik csak az egypartrendszer tetszene,bar most kenytelen-kelletlen ok is tobb szinbe burkoltak aszott testuket...

nu pagagyí 2014.03.06. 06:43:05

@Psyman: Maga a választási rendszer nem demokratikus. A komoly pártokat egyetlen felismerhetetlen masszába kényszeríti (nemcsak az ellenzéki tömörülés, a Fidesz is ilyen), így akiknek Te aláírtál, azok köszönik szépen, felveszik a zsetont és már itt sincsenek.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.06. 06:58:19

@kézműves étcsokinyuszi:

Na ja..
Láthatóan az Összefosás párti alibi "demokraták"azok, akik rettegnek a pártoktól, akik jelölteket merészeltek állítani.

EZ valóban pofátlanság, hisz ukázba van adva, hogy aki nem nyalja Gyurcsány-Mesterházy tengely seggét, az nem demokrata, nem kompetens, és nem említésre méltó.

Ezeket csak az Elkúrók 2006-os Comeback csapata prezentálja.

nu pagagyí 2014.03.06. 07:24:36

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Orbán seggéből nagyon jól látod a magyar helyzetet, csak azon imádkozz, nehogy szélgörcsöt kapjon a nagy ember.

barli 2014.03.06. 07:54:28

Mondjatok egy értelmes alternatívát, megköszönném!

Szevasztok 2014.03.06. 07:59:41

@Psyman: "de sok párt indulása miért is vetítené előre, hogy meg vannak cinkelve a választások? "

Tudod az alapkérdés: Kinek az érdeke?
Az új választási rendszer minden eleme arról szól, hogy a fidesznek kedvezzen. Egyenként talán nem túl jelentősek, de összességében komoly előnyt biztosítanak a fidesznek.

És az bőven megér nekik 6-8 mrd Ft-nyi közpénzt, hogy a kamupártok elvegyenek néhány ezer szavazatot a fő ellenfelüktől...

Psyman 2014.03.06. 08:01:55

@nu pagagyí: De ezen az alapon akkor a francia, brit, amerikai választási tendszer is antidemokratikus mert ott is két nagy tömb van a kis pártok meg csak állami támogatások lenyúlására vannak

kézműves étcsokimikulás 2014.03.06. 08:05:30

@nu pagagyí: mitol lenne nem demokratikus egy olyan valami,amivel szemmel lathatoan epp az a baja a balbirkaknak,hogy lehet valasztani???
:)))
eddig azon ment a gittragas,hogy nem is lesz valasztas...
lesz...
utana jott a hiszti,hogy nem lehet majd kampanyolni,alairast gyujteni...
lehet...
utana azert volt cicaharc,hogy a fidesz kisajatit minden forumot...
ez sincs igy,tele van a net a balliberalt szemethegyekkel,a kopkodessel,acsarkodassal...
most meg az a baj,hogy nem csak az osszefosasra lehet szavazni,hanem lehet VALASZTANI...
es ez-termeszetesen a balliberallatok szerint-nem demokratikus...

van nalatok meg lejjebb,elvtars???
nem hiszem...

Netuddki. 2014.03.06. 08:10:34

@Psyman: Na, az ilyen IQ csökkentek miatt "nyerhet" választást a fidesz.

Psyman 2014.03.06. 08:13:05

@Szevasztok: Ebben továbbra sincs semmi antidemokratikus. Nem elegáns, az igaz, de az USA-ban ennél sokkal cifrább dolgok vannak, mégsem mondja senki, hogy antidemokraitikus ország lenne. De hozhatom az MSZP-pénzen létrehozott Centrum Pártot is ami potenciális Fidesz-szövetségesnek kampányolta magát, kapott pár százalékot, majd A jelöltei ráadásul visszaléptek az Mszp javára, éppen elég plusz szavazatot átdobtak h a vörösök nyerjenek. Azóta sem hallottunk róluk. Akkor miért nem féltette senki a demokráciát?

Psyman 2014.03.06. 08:15:22

@kovi1970: öröm látni hogy az első hozzászólásod előtt kofogytál az észérvekből és tárházadból csak személyeskedésre futja

barli 2014.03.06. 08:29:32

@Szevasztok:
nem a fidesznek kedvez, hanem a legnagyobb pártnak/tömörülésnek kedvez.
Ha meg összeszedve a "demokratikus ellenzék" krémjét nem tetszik a legnagyobb tömörülésnek lenni, akkor ne nyafogni tessék, hanem elgondolkozni azon, hogy a kupiban a bútorokat, vagy a lányokat kell-e kicserélni ahoz, hogy menjen a bolt..

Lord Viktor 2014.03.06. 08:36:04

A rendszer csak ott rossz, hogy kapnak ~150 milliót puszira. Az egyéni jelöltnek legalább vissza kell fizetnie az 1 millát, ha nem ér el 2%-ot, de a listás pártnak nem. Pedig ott is ezt kéne, akkor nem lenne gond. Érjen el országos szinten 0,2-0,5%-ot (az nem olyan sokkal több, mint a 16 ezer ekik aláíró), aztán jónapot. Dolgozzanak meg azért a pénzért.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.03.06. 08:40:33

A blogposzt jó, de lehet ennél egy kicsit világosabban is beszélni: A fideszmaffia (mert az ugye, egy másik tény, hogy egy bűnszövetkezetről beszélünk) a választások elcsalására készül. Hogy pontosan mivel, és hogyan, azt már sokan, sok helyen leírták, felesleges ismételgetni. Ebbe a csalási sorba illeszkedik az a trükk is hogy a kamu-, kvázi ellenzéki pártok szerepeltetésével (a szavazólapon) megosszák az ellenzéket. Pontosabban szólva: a teljesen tájékozatlan (hülye) magyar választó figyelmét osztják meg, és terelik el ezzel. Ugyan a "kinek használ" érv nem alkalmazható minden esetben, de itt igen. Magyarul: Nagyon is valószínű, hogy mivel ez a megosztás a maffiapártnak használ, és a maffiapárt egy teljesen gátlástalan banda, ezért ténylegesen meg is cselekedték azt a csalást, hogy a kamupártoknak (nyilván nem mindegyiknek) összeszedték az aláírásokat.

És ez a történek kb. ennyi. A módszertani tanulság itt az, hogy érdemes nagyon világosan, egyértelműen beszélni, és a tanulságokat, konklúziókat ki is mondani. Főleg akkor érdemes így tenni, ha a tények alá is támasztják a mondandót, és az "elmismásoló", homályos beszéd dzsungelében, csak eltéved(ne) a gyanútlan, politikában nem nagyon járatos (vagy nagyon dezorientált) versenyző.

Lord Viktor 2014.03.06. 08:45:13

@ipartelep: Abban egyet értek, hogy a Fidesznek vannak bűnszövetkezeti vonatkozásai, viszont a választás elcsalásán azért elmosolyodtam. Annyira vezetnek, hogy max. a kétharmad lehet veszélyben. Ez a dolog pedig csak a milliók kiszórása miatt visszás, nem a Fidesz szervezi ezeket a kamupártokat, szerveződnek azok maguktól. Egyébként ez jó dolog lenne. Aki egy szavazólapon nem találja meg azt a pártot, akire voksolni akar, az meg is érdemli, hogy elvesszen a szavazata.

_most_ 2014.03.06. 08:48:49

egyetértek, a fidesz számos olyan pontban módosította a választási törvényt, ami nekik kedvez és ezen a trükkök százai jelentősen torzítják a választás eredményét, ami nyilvánvalóan súlyosan veszélyezteti a demokráciát.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.06. 08:54:41

A baloldal már most magyarázkodik a vereségen, PRICELESS :D

Parajpuding 2014.03.06. 09:10:07

Az, hogy nem lesz tiszta a választás és a fideszmaffia mindent megtesz, hogy elcsalja, az nem gyanú, hanem inkább tény.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.06. 09:15:09

@Lord Viktor:

Ez az ország a földi paradicsom.

Minden polgára megkapott mindent a sorstól, amire vágyott.

Ezért kéri ugyanezt mégegyszer. Ja.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.06. 09:15:17

találkozott bárki is önkéntesekkel, vagy gyűjtőkkel ettől a sok párttól???

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.06. 09:16:55

@doggfather:

Egy fideszes aggastyán jött csak, de az kétszer.
Ha harmadszor is idemászik, adok neki egy szignót.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.03.06. 09:17:34

Kedves @Lord Viktor: a választás Fideszmaffia általi elcsalásában - ismétlem - a kamupártok megsegítése csak az egyik "trükk" a sok közül. Továbbá: Az tény, hogy (a közvéleménykutatások szerint) vezetnek, sehogyan sem nem cáfolja annak a nagy valószínűségét, hogy ők állnak a kamupártok jelölései mögött. Hiszen ez a történet pont arról szól, hogy nemtelen eszközökkel (csalás) is be akarják magukat biztosítani. Az már emellett csak a hab a tortán nekik, hogy a hülye magyar nép (ugye nem baj, hogy egy újabb tényt mondunk ki? - mi már csak ilyen tényszeretők vagyunk) körében ettől a csalástól függetlenül (és eléggé szomorú, hogy függetlenül tőle) ez a legnépszerűbb párt.
Még továbbá: Az természetesen igaz (lehet), hogy nagyobbrészt nem a maffiapárt szervezte a kamupártokat. Ugye, leginkább a saját szerepelni vágyásuk, exhibicionizmusuk, de főleg pénzsóvárságuk szervezte őket. De bárki is szervezte őket, az a tény megint csak nincs összefüggésben azzal a másik ténnyel, hogy ki segítette jelöléshez őket. És itt most ez utóbbiról volt szó. "Magyarabbul" szólva: Megteremtődtek a kamupártok. És látá a Fideszmaffia, hogy ez jó neki, ezzel kezdhet valamit. És kezdett...
Végül: Arról lehetne vitatkozni (a demokrácia jegyében), hogy aki annyira hülye, hogy a szavazólapon nem találja meg azt a pártot, amelyre szavazni szeretne, az (az olyan) akkor inkább ne is szavazhasson. Hogy ez célszerű, helyes megoldás lenne-e. De az ilyen célt tévesztett szavazatok olyan értelemben nem fognak "elveszni", hogy nem is számítanak majd szavazatnak. Éppenséggel pontosan erről beszélünk itt, hogy az ilyen mellément szavazatok arra jók a Fideszmaffiának, hogy megosszák, szétaprózzák az ellenzékre eső szavazatokat. pontosan ezért csinálták ezt a csalást.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 09:20:31

@nu pagagyí:

A választási rendszer teljesen demokratikus. Az az egyes pártok dolga, hogy sikeresek-e a választópolgárok megnyerésében.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.03.06. 09:25:17

Kdves @Parajpuding: Jobb korrekten fogalmazni: Egy még meg nem történt esemény semmilyen módon nem lehet tény. Legfeljebb azt mondhatjuk róla, hogy az eddigi ismereteink alapján, a mostani tények ismeretében, a dolgok állása, működési mechanizmusa, és törvényszerűségei szerint, nagy (vagy akármilyen) valószínűséggel jelenthetjük ki, hogy ez meg az lesz.
És természetesen, azt is mondhatjuk, hogy: A Fideszmaffia eddigi választási szabályai, törvényei, és előkészületei (már most!) antidemokratikus, inkorrekt (sunyi, gyalázatos) tevékenységek annak érdekében, hogy egyenlőtlen esélyű, nagymértékben nekik kedvező választási környezetet teremtsenek. Mert ez utóbbi meg egy tény.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.03.06. 09:29:30

@maxval a gondolkodó birca:

Miért mondod, hogy demokratikus ?

Csak fideszes pártállamiak szavazták meg.

Úgyhogy diktatórikus.

Ez egy egypártrendszernek való kamuválasztás forgatókönyve.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.06. 09:38:33

@én már a fény gyermeke vagyok: a diktatórikus 2006-ban volt, ha kimentél az utcára és nem maszopos voltál, lelőttek.

Lord Viktor 2014.03.06. 09:49:20

@ipartelep: Nem vagyok annyira vevő az összeesküvés-elméletekre. Oké, hiszek egykettőben, de az általad felvázolt nem ilyen. Ez nem csalás, egyszerűen kicsit az ő irányukba változtatták a szabályozást. Attól még nem lehet antidemokratikusnak nevezni, hisz így több pártnak van lehetősége, a választás szabadsága a tiéd, arra szavazol, akire akarsz.
A legnagyobb baj az emberekkel van. Ha nem támogatnák, a Fidesz akármilyen csalással sem nyerne választást. De támogatják őket, nem is kevesen. Most lehet mondani, hogy megvannak vezetve, de kérem, felnőtt emberek. Nyitott szemmel kell járni. Ennyi.
A végét továbbra is tartom, megalkuvás nélkül. Aki nem nézi meg, hogy mi fán terem az a párt, amelyik mellé behúzza az X-et, az igenis megérdemli, hogy ne számítson a szavazata, illetve hogy kvázi elvesszen egy mikropárt listáján. Hisz mégis az országunk sorsáról döntünk, nem?

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.06. 09:58:05

@enpera:

Az embereket az utcán az Orbán rendőrei ölték meg.

Bevitték Bara Józsefet az őrszobára és agyonverték.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 10:01:25

@én már a fény gyermeke vagyok:

Mi benne az antidemokratikus?

A demokratikus választás lényege:
- mindenki szavazhat, kivéve elfogadható korlátozásokat (pl. külföldiek, kiskorúak, börtönlakók, stb.),
- mindenki indulhat a választásokon, az akadály csak technikai.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.03.06. 10:04:09

@Lord Viktor: Én - veled ellentétben - semmilyen összeesküvéselméletben nem hiszek. Mint ahogy az sem az, amiről itt szó van. A Fideszmaffia annál sokkal nagyobb csalásokat is elkövet (elkövetett, és el fog követni), mintsem hogy a szóban forgó módon leszalámizza az ellenzéket. Ez nem összeesküvéselmélet, hanem egy bűnszövetkezet gyakorlata.

A demokrácia nem "van, vagy nincs", hanem annak fokozatai vannak. És sok ismérve, mutatója, jellemzője, tényezője, amelyek meg- vagy nemléte adja ki a demokrácia "fokát". Vannak, és voltak olyan szerencsétlen helyek a Földön, ahol a miénknél kisebb mértékű a demokrácia, és vannak, ahol nagyobb mértékű. De ezzel még nem sokat mondtunk a Fideszmaffia ezzel kapcsolatos áldásos tevékenységéről. Viszont azzal már mondunk, ha arról beszélünk - amiről a blogposzt is - hogy a választási csalássorozatukban egy újabb esemény történt.

És igen, a Fideszmaffiára szavazó emberek, természetesen ostobák, és/vagy gazemberek. A többség persze, csak sima agymosott fideszvallásos. Nagyon nehéz lesz kigyógyítani őket a betegségükből, erre valószínűleg csak egy nagyobb, általános krízis, és az azt követő kijózanodási hullám lehet hatással. De az ilyesmi akkor sem intellektuális-racionális úton, és módon hat, hanem egyszerűen csak "elúsznak egy új árral".

dr Smittpálelnökúr 2014.03.06. 10:04:25

@kézműves étcsokinyuszi: Így igaz, 2002-ben is a ballibek zárták le a hidat, üvöltözve azért, mert elcsalták a választásokat.

Vagy várj, nem is!

Hiszen akkor jobberek vizionáltak választási csalást, de annyira, hogy lezárták az Erzsébet hidat.

És pontosítok: a fideszes maffiakirály volt a belügyminiszter, amikor a hivei szerint csalás volt.

Mennyire rossz a memóriád, vagy mennyire vagy skizofrén, hogy ezek után még faszságokat irogatsz?

Lord Viktor 2014.03.06. 10:09:58

@ipartelep: "Nagyon nehéz lesz kigyógyítani őket a betegségükből, erre valószínűleg csak egy nagyobb, általános krízis, és az azt követő kijózanodási hullám lehet hatással."

Valahol ez a normális, főleg nagy tömegek esetében. Amíg nincs baj, minek váltsák le a regnáló hatalmat? Főleg ha nincs jobb. Márpedig sokak szerint nincs jobb. Látni kell a másik oldalt is.

szúnyog?? mert nem buddha 2014.03.06. 10:14:22

A politika mögött gazdasági érdekek állnak, így teljesen mindegy ki van hatalmon, kire szavazol - 3 pártra vagy 30 pártra, ugyanazok a zsebek dagadnak több évtizede.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.06. 10:14:29

@maxval a gondolkodó birca:

Akkor tanulj.

A demokratikus választás

- általános -
- titkos -
- szabad -

Ez nem általános, mert legalább ötféle Orbán hozta szabállyal választanak különféle csoportok.
Szortírozza és adagolja a választójogot...

Nem titkos, mert névvel-címmel kell vállalni, hogy melyik pártra szavaznak.

Nem szabad, mert az állampárti fidesz korlátozta a kampányolást országszerte és a médiákban is.

Semmi demokratikus minimumnak nem felel meg.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 10:39:35

@a 17 éves Parker Schnabel:

Általános, mert mindenki szavazhat.

Titkos, mert nem kell névvel szavazni.

Szabad, mert szabadon szavazhatsz bárkire.

program készítő 2014.03.06. 11:15:11

Nem rizikós dolog,utólagos fizetés van az aláírásgyűjtőnek.Akkor sincs gond ha kevesebb jön össze az adatbázist el tudod adni,és egy jó írástudással rendelkezővel tudod hamisítani.Amire vigyázni kell az a gyűjtő személye a lap alján,hogy tudja ott járt.

Selli69 2014.03.06. 11:16:56

@enpera: látom, te sem voltál kint. Egyébként, ha úgy lett volna, ma kevesebb g. selejt szennyezné a környezetet. Tehát ez hazugság. A sántábbik fajtából.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.06. 11:26:54

@maxval a gondolkodó birca:

Fóton se szavazhattak maguknak akárkit, mert ha rosszul választanak, akkor a fidesz megsemmisíti az eredményt.

Névvel-adatokkal kell pártot ajánlani, úgyhogy nem névtelen a szavazás.

Viszont külföldiek szavaznak
Magyarországon.

Hogy bárkire, az se igaz, mert Orbán emberei döntik el, hogy egy párt, vagy egy jelölt indulhat-e,
és ha valamelyik nem tetszik, akkor kihúzzák a listáról, vagy lecsukják.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 11:31:33

@a 17 éves Parker Schnabel:

Az ajánlás nem szavazás.

Külföldiek csak az önkormányzati választásokon szavazhatnak, ott is csak EU-állampolgárok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 11:33:27

@a 17 éves Parker Schnabel:

Nem húztak ki senkit a listáról és lecsukás sem volt. S nem csak fideszesek vannak a bizottságokban.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.06. 11:46:43

@a 17 éves Parker Schnabel: 'Viszont külföldiek szavaznak
Magyarországon.'

nem

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.03.06. 12:12:00

@a 17 éves Parker Schnabel: Így jár az, aki rosszoldali (Fideszmaffia, újnácik) buta gazemberekkel áll szóba. Nem szabad. ;-)

Zolito67 2014.03.06. 12:27:44

A T. szerző elég hamar eljutott a feltételes módtól a kijelentő módig:

"Nem lennék meglepve, ha ..."

"Ezt pedig választási csalásnak hívják, ami persze minden szavazásnál jelen volt kisebb-nagyobb mértékben, de ennyire általánossá aligha vált a rendszerváltás óta."

Vagyis a saját feltételéséből (ami vagy igaz vagy nem) hamar sikerült levezetni már jó előre a választási caalást.

Még egy-két megjegyzés:

Azt talán nem kicsit meredek feltételezni, hogy az is a Fidesz intrikája, hogy az "Együtt 2014 Párt" és az "Összefogás" bejegyzésre került. Előbbi azért illúzórikus, mert nehéz elképzelni Schmuck Andor-t, mint a Fidesz beépített emberét (itteni troll-k szavajárásával Fidesz-bérenc), utóbbinál pedig be lehetne ismerni, hogy az elvtársak utánanézhettek volna, hogy az általuk használt név már használatban van.

Végül ami a legfontosabb és ami miatt az összes ilyen blog/elemzés bukik - és maga a szerző is leírja:
"a Fidesz fölényesen vezet". Tehát a fentiek most talán neki kedveznek.
De (!): ez akár igaz lehetne az ellenzékre is. Ha ők vezetnének. Ha meg tudták volna győzni a választókat. Ha lenne programjuk. Ha nem egy már egyszer (nagyon) vesztes csapattal vágtak volna neki. Ha nem lennének ennyire bénák és szerencsétlenek.
Még komcsizni sem kell...

BigPi 2014.03.06. 12:42:51

Aggályosnak, csak a finanszírozást találom. Ez pazarló lehet, de attól még nem demokrácia ellenes.

Sok pár, sok jelölt kérdése. Valójában mindig is, így kellett volna működnie, ezért ezt nem találom problémásnak.

Amit aggályos találok az a bejutási küszöb. A bejutási küszöbnek mindig is a lehető legkisebbnek kellett volna lennie hazánkban. Ezt sem most sem régen nem vetették fel. Pedig egy igaz demokratának a politikai sokszínűség kel, hogy a legfontosabb legyen.
Nem értem miért nem ez miatt bírálják a választási törvény? Lehet, hogy azért, mert még sem annyira demokraták?

Zolito67 2014.03.06. 12:52:17

@Zolito67:

Most látom, hogy a szerző politológus.
Nem akarom degradálni, de...

Na mindegy végülis egy politológusnak is lehet elkötelezettsége, na de hogy ennyire elfogult legyen.

Amúgy nagyon hasonlók az érvek hazánk és az Orbán kormány nagy barátjának, Kim Lane Scheppele-nek Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a The New York Times-blogján megjelent ötrészes, Egy kérdéses választás című vendégpublikációjában leírt érveihez.

Gondolom a két írásnak a világon semmi köze nincs egymáshoz... :-)

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.06. 13:06:43

@BigPi: A bejutási küszöb a problémád.

Nem értem, miért nem bíráltad a választási törvényt ezügyben, mielőtt megszületett ...?

Jamert nem volt rá módod.

Lehet, hogy mégsem annyira demokrata mód az, hogy Orbán leül felcsúton a tettestársaival és ír magának egy választási törvényt, amibe senkinek nincs beleszólása...

873ujr3rk 2014.03.06. 13:08:17

Mekkora geci már a Fidesz. Bizonyára ti is emlékeztek arra, amikor hosszú társadalmi vitát követően a 8 évig regnáló mszp-szdsz koalíció megalkotta az új pártfinanszírozási törvényt, átláthatóvá tette a pártadományok útját és ezzel tiszta, mindenki számára elfogadható helyetetet teremtett. Tették ezt, miután kizártak minden offshore hátterű céget a közbeszerzésekből és követhetővé, elszámoltathatóvá tették mind a költségvetésből mind az EU forrásokból származó beruházások kiadásait.
Ezt rúgta most fel a fidesz, és nyitotta meg a újra a kikskapukat, mit sem törödve a hatalmas utcai demonstrációkkal, sztrájkokkal, ellenállással.
A cudar mindenit !!!!
Gondolkodjatok !!!!
Szavazzatok az összeváltásra ők már bizonyítottak !!!!!

kézműves étcsokimikulás 2014.03.06. 13:23:46

@dr Smittpálelnökúr: tudod zsuzsi,
mar ott is kiderult,hogy ti,balliberaltak nagyon is hadi labon alltok a demokraciaval...
:)
mert mi is tortent???
szerettek volna ujraszamoltatni a szavazatokat,amire azert szamtalan pelda van a vilagban es a tortenelemben...
peldaul a kozepesen fejlett,felidiota amerikaban is tudjak tobbszor is ujraszamolni a voksokat,de nalunk nem megy...
mert elvtarsaid az elso adando alkalommal sikitva rohantak ledaralni a cuccost...
miert is indult el a musor???
mert mar az elso fordulo utan erkeztek a bejelentesek az mszmps kampanycsend sertesekrol,tomeges utaztatasrol...
trutymo emilia vert izzadva kuzdott,hogy az osszes ilyen infot-tenyt eltussolja...

ha az mszmp abban az ugyben tiszta volt(!!!)akkor miert is nem lehetett ujraszamolni a cedulakat???
ha nekik van igazuk,akkor lehet mosolyogva hatradolni,hogy "tessek,megmondtuk,megmutattuk,nekunk volt igazunk,lehet bocsanatot kerni..."
de ugye nagyon nem ez tortent...
vissza is csapott 2006ban...es a nepesseg nagy resze azota sem hisz el semmit a kommunista brigadodnak,hiaba vergodtok itt,mint malac a jegen mind a 15en,67 nev alatt...

csokollak...

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.06. 13:32:06

@kézműves étcsokinyuszi:

Ha csak 15 ballibbant magyar állampolgár van,

akkor hogy tudtátok úgy elszámolni a szavazólapokat,

hogy a 8 millió fideszes szavazólapot újra kelljen számolni ?

Tán csak nem bekavart a 15 darab ballibbant szavazólap és elvesztettétek a fonalat ?

Ennyire ostoba csürhének nem ártana, ha az a 15 ballibbant mondaná meg, hogy mi legyen.

IKDFA 2014.03.06. 14:22:57

Ez most egy előre megírt ballib kampánycikk, arról miért is bukják a választást? Annak pont jó.

Avatar 2014.03.06. 14:36:21

@kézműves étcsokinyuszi:
Azt ugye tudod, hogy amikor az újraszámolásért hídfoglalással demonstrált a jobboldal, akkor a FIDESZ szervezte meg a választásokat, és a felelős belügyminiszter (Pintér) úgy számolt be a Parlamentnek a lebonyolításról, hogy minden rendben zajlott, és a fideszes többségű parlament el is fogadta a válaszát.

DFK 2014.03.06. 15:23:40

@a 17 éves Parker Schnabel:
1. de általános a választójog, moinden magyar állampolgár szavazhat.
2. Nem kell név és cím a szavazáshoz; a szavazólapra nem kell felírnod majd semmilyen azonosítót. Szóval ez egy ordas hazugság.

DFK 2014.03.06. 15:30:45

Bírom a cikk és a balkommentelők 2 következtetését:
1. A baloldali szavazók elmeroggyantak, mert nem fogják megtalálni az mszp-dk-együtt-pm-mlp helyét a szavazólapon.
2. A fidesz támogatói hülyék, mert a fideszt támogatják. Mivel legnagyobb támogatottsága a fidesznek van, ezért az emberekkel van a baj (le kell őket váltani).

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.06. 15:31:04

@Selli69: remélem kilövik a szemedet és seggbekúr pár rendőr gumibottal :)

Narancskommunista (törölt) 2014.03.06. 15:36:49

@Psyman:
Ja, csak a választási rendszer olyan, hogy ha 8 párt együtt szerezne 8-8%-ot, összesen 80-at, egy meg 20%-ot, akkor a parlamentben ez a 9. párt 4/5-öt szerezne.

Nyilván bejutási küszöb eddig is volt, amit egyébként ezek a pártok nyilván nem lépnek át, ami változott, hogy könnyebb lett a jelölt és listaállítás, valamint egyfordulós lett a választás, az egyéni körzetek nagyobb súlyával. A régi rendszerben megtehetted, hogy első körben egy kis párt jelöltjére szavaztál, a 2. körben meg a maradék 2 vagy 3 közül arra, akit a legjobbnak találsz, most viszont minden gyengébb jelöltre adott szavazat elveszik.

Igazi demokrácia az lenne, ha ezeknek a kis pártoknak lenne is esélyük, illetve eleve azért indulnának, mert be akarnak jutni. Itt viszont két dologra hajtanak, egyrészt a támogatásra, másrészt egyes kamupártok azért, hogy jobban szétszóródjanak a szavazatok.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.06. 15:40:26

Másrészt persze erre a rendszerre nem is lett volna szüksége a Fidesznek, mert a korábbi rendszerben is simán meg tudná szerezni a mostani népszerűségével a győzelmet.

Psyman 2014.03.06. 15:50:10

@Narancskommunista: Amit te akarsz azt csak Parlamenti küszöb eltörlésével lehegne elèrni, de az káoszt hozna. Voltak ilyen kisérletek más országokban de ha bejut 15-20 párt akkor legalább 5-6 kell a kormányalakításhoz. Ez eleve herkulesi feladat, hát még utána fenntartani az egységet hogy az ország kormányozható maradjon és ne kelljen évente új választást tartani...

states1 2014.03.09. 06:52:07

Maradjunk annyiban, hogy a 31 már csak 18, és még az sem biztos. A tények tehát ne zavarják a szerzőt. Ha egy választó 18 névből nem tudja kiválasztani, akire szavazni akar, az ne is szavazzon. Bár megjegyzem, ez az baloldali választási koala tényleg mindent megtett, hogy még a saját választói se ismerjenek rá (a nevükre). Amúgy meg dögunalmas már ez a rinyálás az új szisztémával szemben, ami semmi másról nem szól, mint előre az új rendszert tenni bűnbakká az újabb méretes baloldali buciért. Azon meg külön csak tényleg röhögni lehet, hogy a 4 éven keresztül diktatúrázók most azon sopánkodnak, hogy túl sok az új párt, az új induló, értsd: demokráciából is megárt a sok, ha nem mi vagyunk a haszonélvezői.
süti beállítások módosítása